Dromen

Het meisje wat zo graag op ballet wilde, ze ging er voor, maar die spitzen! Wat een afzien wat een pijn. Toch als je iets heel graag wilt kost het vaak moeite, gaat het niet zomaar vanzelf. Doet het pijn en is het soms afzien. Maar de drive om het echt te willen, sleept je er doorheen.

Dit schreef ik naar aanleiding van de cursus creatief schrijven. We moesten een foto opzoeken en daar eens onze gedachten over laten gaan. De dag na de cursus avond lag de Jente in de brievenbus en mijn oog viel op het meisje in balletkleding. Met deze foto ging ik aan de slag. Nadat ik er een mind map op los had gelaten, want dat was onderdeel van de opdracht, kreeg ik het bovenstaande stukje in mijn gedachten.

Ik denk dat we allemaal wel wensen hebben, dromen, dingen die we heel graag wilden of nu nog willen, talenten die we graag willen gebruiken. Meestal zijn het dromen die ons niet zomaar komen aanwaaien, maar moeite kosten. Dromen waar je hard voor moet werken om er te komen. En soms gaat dit niet altijd pijnloos. De hele week bleef dit in mijn gedachten en afgelopen zondag ging de preek er ook nog eens over. Misschien moest ik hier iets mee? Ook ik heb dromen en verlangens, nieuwe dromen die eigenlijk pas de afgelopen 2 jaar zich hebben ontwikkeld.. Zijn deze dromen en verlangens door God ingegeven? Een vraag die mijn worsteling met God aangeeft. Wat wil Hij dat ik doe? 10 jaar geleden zagen mijn dromen er heel anders uit en wat is daar van geworden.? Vaak een moeilijke strijd vind ik. 2017 begon voor mij heel mooi! Ik heb een prachtige kans gekregen. Mijn droom word werkelijkheid en ik mag mijn talenten gaan gebruiken voor iets heel moois. Een bevestiging van God!?

Je talenten hebben toch vaak met je droom te maken. Je bent ergens goed in en wil dit graag gebruiken, inzetten, nuttig maken. God vraagt je om je talenten in te zetten voor Gods koninkrijk. Daar ging het afgelopen zondag over. Naar aanleiding van de gelijkenis in Matt 25:14-18. Vooral het gedeelte: Maar hij die het ene ontvangen had, ging weg en groef een gat in de aarde en verborg het geld van zijn heer. Uit angst durfde hij niks met het talent te doen en verborg het. Ik voelde mij aangesproken, want hoe vaak heb ik dit gedaan! Uit angst voor kritiek, door teleurstellingen en angst voor meer teleurstellingen stopte ik mijn talent, mijn droom weg.

Ondanks de bevestiging die ik begin dit jaar kreeg is er nog altijd veel twijfel. Kan ik dit dan wel, is dat wat God voor mij in gedachten heeft. Ik heb er geen opleiding in gevolgd dus tel ik wel mee? Zet ik me zelf niet voor gek? Zal het weer op een teleurstelling uitlopen?? Allemaal twijfels die in mijn hoofd rond gaan. Maar toen weer die preek van zondag: Heb vertrouwen in God, heb vertrouwen in hetgeen wat Hij jou heeft toevertrouwd en vrees niet voor wat zou kunnen misgaan. Denk niet in beperkingen maar vertrouw op God. In het boek Hartschrift van Coby Kremer kwam ik die zelfde week een mooie tekst tegen: God vraagt jou niet iets te doen waar je geen talent voorhebt. Hij legt dromen en verlangens in je hart. Filippenzen 2:13 sluit daar mooi bij aan: Het is God die zowel het willen als het handelen bij u teweeg brengt, omdat het Hem behaagt.

Dan denk ik weer terug aan dat meisje op ballet! De spitzen waar je zo hard voor moet oefenen, doorzetten, door de pijn heen bijten. Maar je hebt een duidelijk doel voor ogen en je gaat er voor. Laat je dus niet weerhouden, laat je niet ontmoedigen. Ga op je doel af, jaag je dromen na, ondanks het afzien en de pijn, met God kan je dit aan. Ik hoop dat ook jij je dromen en talenten mag ontdekken en vooral dat je ze mag gaan inzetten samen met God.

Liefs Marjolein

Ook verschenen op het forum "Puurvandaag".