Zussen

“Zussen zijn verschillende bloemen uit dezelfde tuin”

Een quote die ik regelmatig tegen ben gekomen en ondanks dat ik een zus heb, vond ik het toch wat abstract. Wat houdt dat in? Een weekend in Groningen liet mij de betekenis van deze uitspraak zien en nu vind ik het een prachtige uitspraak.

Voor het eerst, op mijn 32ste en zus op haar 34ste gingen we een weekend weg naar Groningen. Iets wat we nog nooit hadden gedaan. Dagjes uit deden we wel eens, maar echt een weekend samen weg was een primeur. Natuurlijk wordt er geshopt, geluncht en heel veel gekletst. We ontdekken onze overeenkomsten, maar ook waarin we verschillenen.

In het Groningsmuseum gaat deze ontdekkingstocht verder. Waar zus enorm geduld heeft om alles te bekijken en te lezen. Ben ik al snel uitgekeken op die honderden beelden. Maar met de audiotour zet ik dapper door om mij in de brede interesse van zus te doppelen. Er is weinig wat ze niet mooi vind en vol bewondering kijkt ze om zich heen. Even vinden we elkaar weer in een overeenkomst, er zijn toch ook een paar dingen die we allebei lelijk vinden. Kunst…je houdt er van of je houdt er niet van.

Er is één ding wat ons beide aanspreekt! Een kunstwerk van Maarten Baas. In een grote ruimte staan vele koperen luidsprekers. “Spreekbuizen of roeptoeters lijken het symbool van deze tijd. Als je niet oppast, vormt de kakofonie van stemmen, meningen, nieuwsberichten en wetenswaardigheden al snel een brij…. Ze maakt het ook moeilijk om tussen al het lawaai je eigen stem te laten klinken.. “ Een kort stukje vanuit de beschrijving van het kunstwerk. Zo waar en waarschijnlijk nog wel een extra blog waard. De herkenning in dit verhaal sprak ons beiden aan. Het deed mij ook denken aan het gezin, waarin in ook vaak een kakofonie van stemmen en meningen klinkt. Waar het soms ook moeilijk is om in dat lawaai je eigen stem te laten klinken. Onze stemmen, van deze twee zussen, mogen beide gehoord worden. Hoewel in de grote wereld onze stemmen soms verloren lijken te gaan…worden in onze tuin allebei de stemmen gehoord.

Gedurende het hele weekend praten we ook regelmatig over onze dromen en wensen. Plannen die we hebben en wat we nog graag willen bereiken. Twee dingen hebben we dan ook zeker wel gemeen! Onze creativiteit en grote ambities. Ja…we zijn heel verschillend en delen niet altijd dezelfde menig, maar we zijn ook echte zussen met gelukkig mooie overeenkomsten.

Prachtige bloemen uit dezelfde liefdevolle tuin.

Liefs,
Marjolein

Oh en dat weekendje weg wordt natuurlijk een jaarlijks dingetje!! Toch zus?