Als je valt

Lila wil graag veel meer zien,
Als ze groot is dan misschien
Lila wil het nu meteen,
Haalt een stok, een stoel en een steen
Ze zet alles op elkaar
Zo haar torentje is klaar
Bom, het torentje valt om
Lila was een beetje dom
Wat je als je omvalt ziet,
Zie je als je hoog staat niet (dan ziet Lila een lieveheersbeestje lopen)
(Dit is Lila – Imme Dros en Ingrid Godon)

Als je nog niet groot genoeg bent om over de muur heen te kijken. Zal je toch geduld moeten hebben, tot het moment dat je groot genoeg bent om er over heen te kunnen kijken en kunt zien wat er achter de muur ligt. Ik kijk tegen vrouwen op die al zoveel bereikt hebben. Een goedlopend bedrijf, een zelf ontworpen kaarten-lijn! Allemaal dingen die ik graag nog wil bereiken en voel me dan klein en een groentje. Meestal vergeet ik dan wel even dat deze vrouwen soms 10 jaar ouder zijn of een andere opleiding hebben gedaan, dus in hun ervaring al stappen verder zijn. Dit betekend natuurlijk niet dat het niet meer haalbaar is. Kleine stapjes doen is voldoende. Elke kleine stap is een stap richting je droom. Every journey begins with a single step.

Door het lezen van dit verhaaltje realiseer ik me dat alles zijn tijd heeft. Ik moet dan direct denken aan de tekst uit Prediker: 3.1 Voor alles wat gebeurt is er een uur, een tijd voor alles wat er is onder de hemel. Alles heeft zijn tijd en dat is niet altijd de tijd die wij zelf bedenken. Vaak begrijpen we niks van Gods tijd en vraagt God ons te vertrouwen op zijn plan.

Het woord geduld komt dan ook weer om de hoek kijken. Want bij elke reis maak je een heleboel stappen, nog even doorzetten dus. Wie geduldig is geeft blijk van groot inzicht, wie onbesuisd is stapelt dwaasheid op dwaasheid. Spreuken 14:29 Oeh dat is een pittige. Dwaasheid op dwaasheid is dus niet zo stevig, zoals die gekke toren van Lila. Maar gelukkig……., vallen mag! Het is niet erg om te vallen. Het is niet erg om fouten te maken, want door deze fouten, door af en toe eens te vallen zie je prachtige dingen. Je leert je zelf kennen, je leert meer van datgene wat je graag wilt doen of bereiken. Je ontdekt wat je graag wil of juist helemaal niet. De weg naar wat je graag wilt bereiken gaat nou eenmaal met vallen en opstaan.

Zo’n klein verhaaltje, zo veel wijze lessen. Heb jij ook wel eens zo’n torentje gebouwd? Wat was toen jouw lieveheersbeestje?

Liefs,
Marjolein